Post Page Advertisement [Top]

Možno to bude znie tak, že to so SPF preháňam, ale mám svoje dôvody. Jednak nechcem vyzerať ako najstaršia korytnačka, keď pôjdem niekedy v budúcnosti synovi na rodičovské a jednak mám za sebou histologický nález. Avšak na časti tela, ktorú som nikdy slnku nevystavovala. O tejto mojej skúsenosti som písala pred 11 rokmi na blogu. 

SPF však riešim aj pre syna. Malé deti by sa vôbec nemali vystavovať slnku. Niekedy tomu však nezabránime. Hlavne keď je v kočiari a potrebuje všetko vidieť, a tak sa nakláňa. Keď som rozmýšľala nad SPF pre syna, vedela som, že dobrú radu nájdem v instagramových príspevkoch pani doktorky @karolina.baumgartner. A nemýlila som sa. A ako do rany mi prišla akcia na Pilulke, kde pri kúpe 2 kusov La Roche-Posay Anthelios dostanete stále do konca mája 2022 zľavu 12 €. A to je teda naozaj super akcia. Nemohla som ju nechať nepovšimnutú a objednala som rovno 2 minerálne SPF vhodné pre bábätká už od 6. mesiaca.




La Roche-Posay Anthelios Dermo Pediatrics SPF 50+ Baby má iba 50 ml, čo je vzhľadom k cene celkom strašidelný pomer, ak ste na rodičáku. Preto som nakupovala v akcii, kde 2 kusy vyšli na cca 17 €. Toto balenie je však na druhej strane celkom praktické, pretože vojde kdekoľvek a môžete ho mať stále po ruke. Zároveň sa mi páči aj pumpička, na staršie deti by som asi volila skôr sprej, ale je to individuálne. A hlavne so staršími deťmi nemám takú detailnú skúsenosť, a tak neviem posúdiť objektívne.




SPF baby je bez vône. Tým, že je minerálne, zanecháva mierny biely povlak a rozotieranie je trošičku boj (odpor natieraného), ale zatiaľ to zvládol bez plaču. Natieram mu prevažne ruky, tvár a krk. 

Chemické filtre sa rozotierajú jednoduchšie, avšak nie sú vhodné pre také malé deti. Minerálne filtre sa zvyknú rozotierať ťažšie, toto ide celkom fajn, ale treba rátať s menším odporom, vďaka ktorému je to trošku boj, ale zatiaľ zvládame a pomaly ho zvykám na to, že je to súčasť letnej rutiny pred odchodom z bytu.

Občas si takto natretými rukami prejde po tvári alebo si pošúcha oči, ale nevidela som u neho žiadnu negatívnu reakciu. Krém sa otláča aj na oblečenie aj na kočiar, no dá sa celkom ľahko vyprať a zmyť. (Otláča sa hlavne preto, že po natieraní, resp. počas natierania všetko chytá. A natieram ho už v kočiari, eliminujem tak škvrny od SPF na ostatných povrchoch.





A ak máte doma malého atopika, toto ochranné mlieko je vhodné aj na tú najcitlivejšiu atopickú detskú pokožku - náš malý našťastie zatiaľ nemá prejavy ekzému, vyskúšala som ho na svojej lakťovej jamke, čo je u mňa asi najkritickejšie miesto na ekzém a prešiel bez problémov.


Okrem kočiara, z ktorého vykukuje ho natieram aj pred cestou, keďže rád pozerá z okna, nemôžeme mať zatemnené okná v aute a slnko mu svieti najčastejšie znovu na ruky a tvár. 



Ako zistím, že toto mlieko má minerálny filter?

Niektoré značky totiž priamo v názve majú slovo "mineral" a tým nám celú situáciu zjednodušujú.  La Roche-Posay Anthelios Dermo Pediatrics SPF 50+ Baby však toto v názve nemá a nedočítate sa o slovách "minerálne filtre" ani na obale či webe. Pretože obsahuje aj chemické filtre, ale aj minerálne. Všetko však v súlade s legislatívou a bezpečnosťou detí. Ak si chcete overiť, či naozaj má minerálny filter musíte ísť do zloženia.

A v tom môže byť nápomocná stránka InciDecoder, kde stačí zadať názov produktu. O tomto mlieku sa dočítate toto:

Samozrejme, sú tam všetky zložky podľa funkcie. Zameriame sa iba na kategóriu "sunscreen". Každá zložka na tomto webe má pri sebe také i v krúžku, na ktoré keď kliknete, dozviete sa viac.

Minerálne filtre nájdete v zložení SPF produktov iba tieto: ZINC OXIDE a/alebo TITANIUM DIOXIDE. 

Tu pekne vidno, prečo toto mlieko nemá nikde v názve slovo "mineral". Tých filtrov totiž obsahuje viac, ale zároveň je minerálne, pretože obsahuje jeden z 2 minerálnych filtrov.

Ak sa pozrieme bližšie na filtre, nájdeme tam TITANIUM DIOXIDE a dozvieme sa o ňom toto (info je zo stránky InciDecoder, skrátené):

Titanium Dioxide - Oxid titaničitý je jedným z dvoch členov elitnej skupiny opaľovacích krémov nazývaných fyzické / minerálne filtre. Tradične sa UV filtre kategorizujú ako chemické alebo fyzikálne. Veľký rozdiel má byť v tom, že chemické látky absorbujú UV svetlo, zatiaľ čo fyzikálne látky ho odrážajú ako zhluk mini dáždnikov na vrchu pokožky. Aj keď je táto kategorizácia jednoduchá a logická, ukazuje sa, že to nie je pravda. Nedávna štúdia z roku 2016 ukazuje, že anorganické opaľovacie krémy fungujú väčšinou absorpciou, rovnako ako chemické filtre, a len trochu odrazom (odrážajú svetlo vo viditeľnom spektre, ale väčšinou absorbujú v UV spektre). V každom prípade nezáleží na tom, či odráža alebo absorbuje, oxid titaničitý je celkom úžasný opaľovací prostriedok z dvoch hlavných dôvodov: poskytuje pekné široké spektrum pokrytia a je vysoko stabilný. Jeho ochrana je veľmi dobrá medzi 290 - 350 nm (rozsah UVB a UVA II) a menej dobrá pri rozsahu 350 - 400 nm (UVA I). Oxid titaničitý bežnej veľkosti má tiež skvelý bezpečnostný profil, je nedráždivý a takmer bez akýchkoľvek zdravotných problémov (ako sú obavy z estrogénneho účinku pri niektorých chemických filtroch). Opaľovacie krémy s obsahom oxidu titaničitého sa na pokožke často ťažko rozotierajú a zanechávajú rušivý belavý odtieň. Kozmetický priemysel sa, samozrejme, naozaj snaží tento problém vyriešiť a zatiaľ najlepším riešením je použitie nanočastíc. Celkovo vzaté, oxid titaničitý je známy opaľovací prostriedok az dobrého dôvodu poskytuje širokospektrálnu UV ochranu (najlepšiu pri UVB a UVA II), je vysoko stabilný a má dobrý bezpečnostný profil.


SPF však nie je jediná slnečná ochrana, ktorou sme zásobili výbavu nášho malého šéfa. Po dlhom zvažovaní a porovnávaní má aj okuliare a UPF oblečenie do vody - tento rok ho plánujeme dať iba do nášho malého bazénika, nie do verejných vôd.

A prečo slnečné okuliare? Má to u takých malých detí význam? Má, a ešte aký! U detí mladších ako rok totiž až 90 % UVA a 50 % UVB žiarenia prechádza k sietnici a spôsobuje poškodenia, ktoré sa vekom kumulujú a môžu sa prejaviť až v dospelosti. Áno, nosenie okuliarov môže byť boj a nie každé dieťa zvládne niečo na tvári. Uvidíme, zatiaľ doma na skúšku je s nimi ok, aj keď si ich hneď chcel dať dole, potom vydržal. Bojujeme aj s čiapkami - hneď si ich dáva dole. Preto som na chladnejšie obdobie preferovala merino kuklu.



Kúpili sme mu slnečné okuliare Kietla a v Decathlone čiapku a overal do vody s UPF 50+. Viem, že takéto oblečenie majú aj inde (a áno, aj napr. Kietla také má), ale rozpočet nepustil. A predpokladám, že o rok mu to už aj tak bude malé a posunieme to ďalej. Kietla sú síce drahšie okuliare, ale poskytujú detským očiam komplexnú UV ochranu, ochranu pred modrým svetlom a zároveň majú nerozbitný rám.




UpDate: keď som si spočítala, že je ešte máj a natieram ho takmer denne, objednala som ďalšie 2 mlieka La Roche-Posay Baby a využila tak túto super akciu. Takže teraz máme 1 otvorené pripravené pri vchode do bytu, aby sme nezabudli a 3 v zálohe.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem Vám za komentáre! :)
Thank you for comments! :)

Bottom Ad [Post Page]