Post Page Advertisement [Top]

Názov opaľovacia kozmetika nie je úplne vhodný, hoci zaužívaný. Evokuje totiž, že prípravky so SPF máte používať iba vtedy, keď sa chcete cielene opaľovať. V súčasnosti už hádam každý počul slovo melanóm a to, že grilovať sa na slnku nie je niečo, za čo sa vám pokožka odvďačí je tiež celkom známe. Kedysi som si dávala "opaľováky" iba vtedy, keď som vedela, že budem istý čas vonku na slnku (hoci aj bez cieleného opaľovania sa). Istú dobu ich však používam denne. Spočiatku sa mi to zdalo trošku čudné, ale zvykla som si ľahko. SPF sa stali súčasťou mojej kozmetickej taštičky a rutiny. Odvtedy som sa nespálila a dokonca som nadobudla subjektívny pocit, že mi nové znamienka nepribúdajú tak rýchlo ako kedysi (no na to by som potrebovala potvrdenie dermatológa). 

Takže áno, SPF má veľký zmysel. Dnes vám predstavím dva produkty od značky NUXE, ktoré už istú dobu pravidelne používam a celkom si rozumejú aj s mojou pleťovkou.


Aký typ filtra (chemický alebo minerálny) preferujete je na vás. Chemický totiž nie je až také zlo, ako to vychádza z jeho názvu, resp. ako ho možno mnohí označujú. Skvelo túto problematiku popísala Zuzana Závodská na svojom blogu Aestheholic.

Podstatou je vybrať si produkt, ktorý poskytuje nielen štandardnú UVB ochranu, ale aj UVA (na obale to zvykne byť zakrúžkované vedľa čísla faktora - tak, ako na týchto dvoch NUXE produktoch). Celkom dôležitý je aj ochranný faktor, ktorý volíme aj na základe typu pleti a použitia - v zime mi napr. stačí slabšie (20-30), no väčšinou preferujem 50-tku. Najmä v období, keď je šanca vystavenia pokožky slnečnému žiareniu vyššia je dobrá aj reaplikácia SPF (na to preferujem matujúci sprej so SPF 50 od La Roche-Posay, podľa mňa doteraz nič lepšie a rýchlejšie nikto nevymyslel :-D).


Nuxe Sun Light Fluid



So značkou Nuxe mám celkom dobré skúsenosti a hoci mi nesadol každý ich produkt dokonale, zväčša mali celkom úspech. A tak som sa rozhodla, že dám šancu aj ich SPF produktom


Tento rok som si zaumienila, že sa naučím používať SPF denne. Akože regulérne zaradiť ho do každodennej rutiny. Lebo SPF je najefektívnejší a najjednoduchší anti-age prípravok. A používať ho vždy ráno po pleťovom kréme je zvyk, ktorý si chcete udržať. Trošku mi to trvalo a spočiatku mi to bolo aj čudné dávať si na seba SPF aj v zimných mesiacoch. Ale podarilo sa mi prekonať sa a už pár mesiacov používam SPF naozaj denne. Na tvár určite.






Tento fluid je ľahučký a veľmi dobre si rozumie s pleťovými krémami Larens, ktorým som zatiaľ verná. Na tvári vytvorí mierne lesklý vzhľad. Žiaden olejový pekáč, ale lesk tam je. Fluid nie je matujúci, ak máte mastnú pleť, nemusí vám ju zaťažiť, ale môže to pôsobiť nepríjemne, preto odporúčam ešte zafixovať nejakým mejkapom alebo ľahkým púdrom a cez deň reaplikovať SPF najlepšie prostredníctvom La Roche Posay matujúceho spreja na tvár. Má SPF 50 a je vhodný aj na mejkap. Je to už môj niekoľkosezónny miláčik.

Každopádne - odkedy denne používam toto SPF, ešte sa nestalo, aby ma spieklo. Moja pleť ho veľmi doobre toleruje. Po celom dni ho necítim na pleti, ani keď si dám iba krém a tento SPF. Keďže nie som vonku celý deň, väčšinou sa iba presúvam, tak nepotrebujem reaplikáciu, ale ak by sme niekde na dovolenke pobudli vonku aj dlhšie, určite pribalím do kabelky sprej. Nepribudli mi ani znamienka či pigmentové škvrny - to nie je spôsobené konkrétne týmto SPF od Nuxe, ale tým, že som sa naučila používať SPF každý deň. 


Nuxe Sun Melting Spray


Okrem ochrany tváre je dôležitá aj ochrana ostatných častí pokožky, ktorú vystavujeme slnku. S pribúdajúcimi teplotami zhadzujeme vrstvy oblečenia. Krátke nohavice, tielko či letné šaty si však žiadajú aj doplnok - SPF.



Spray je o čosi hutnejší ako fluid, ale dobre sa nanáša a aj rozotiera. Zanechá podobne lesklý efekt ako fluid (porovnanie na fotke dole - 2. foto - na dennom svetle, 3. foto - v interiéri, fotené s bleskom). Tak, ako aj fluid aj tento spray poskytuje plnohodnotnú ochranu, no v prípade, že plánujete vonku stráviť dlhší čas, určite nezabudnite na reaplikáciu. 




Pri kúpe SPF si okrem ochranného faktora všímame aj to, či chráni proti UVA aj UVB žiareniu - tento fakt je uvedený na obale tak ako to môžeme vidieť pri týchto dvoch produktoch, pričom UVA je v krúžku. Nie všetky SPF totiž poskytujú aj UVA aj UVB ochranu. Myslím, že tejto problematike sa v súčasnosti už venuje dostatok pozornosti. Áno, kedysi som aj ja bola schopná preležať hodiny na slnku, len aby som mala o čosi tmavšiu pokožku. A áno, aj ja som si myslela, že SPF je dobrý len keď sa idem cielene opaľovať (a nemusím spomínať, koľkokrát ma spálilo, keď som len niekde išla v domnení, že som väčšinu dňa v tieni). 

Výška ochranného faktora závisí od rôznych okolností, tou naj je typ pokožky, ale určite aj ročné obdobie má svoj vplyv. V chladnejšom období (ale nie na snehu, pretože tam sa lúče odrážajú ako od vodnej hladiny) stačí aj slabšie SPF. S príchodom teplejších mesiacov to u mňa druhú sezónu istí 50-tka. 


Na záver by ma zaujímalo, či používate SPF denne. Teším sa na vaše komentáre :-)



Recenzia je sponzorovaná (barter).

Ešte si dovolím na záver uviesť jeden affiliate link (teda link, ktorý je evidovaný na môj účet a z prípadnej registrácie by som mohla mať malú províziu, no nikoho by som si nedovolila nútiť registrovať sa. Ja sama tento portál odporúčam, pretože som už niekoľkokrát využila jeho možnosti) - cez portál Plná peňaženka dostanete momentálne viac ako 3 % z nákupu na Elnino naspäť! :-) To sa oplatí, nie? Ja už som mala dohromady vyplatených viac ako 100 €! 

4 komentáre:

  1. Tak ja si nemyslim, ze SPF treba pouzivat denne. Ked idem do prace o siedmej a vraciam sa o piatej, tak naozaj nevidim dovod. Plet netreba kazdy den zatazovat SPF. SPF su rozne a rozne reaguju s pokozkou. Vsetko treba pouzivat s mierou.
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemám pocit, že by SPF zatazovalo moju pleť a to ho už dosť dlho používam denne. Aj keď som išla do práce ráno o pol 7, tak som si ho dala. Na nočné nejaké výjazdy (čo som teda dlho nezažila) to určite logicky zmysel nemá, ale cez deň aspoň pre mňa áno. Tvorí sa mi odvtedy menej pigmentovych škvŕn a zároveň je to fajn protivraskova ochrana. Ale tak už nech každý robí ako mu vyhovuje. A tých SPF je veeeela. Keď spotrebujem tento, idem na La Roche Posay

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Za mě ochranné krémy používat určitě, zdaleka ne jen v létě, což si většina lidí myslí :) Některé mi ale přijdou chemické až nad míru únosnosti, což někdy asi nebude úplně nejlepší. Proto se zeptám, zda jste některá zkoušela někdy něco třeba odtud a případně jaká byla vaše spokojenost? Ty ceny přece jen nejsou nejmenší, ale pokud je opravdu kvalitní, abych se nebála do ní investovat, i když než se k tomu odhodlám, asi na to jako obvykle zapomenu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z uvedeného webe som ešte neobjednavala, ale sú tam niektoré značky, ktoré poznam ;-)

      Odstrániť

Ďakujem Vám za komentáre! :)
Thank you for comments! :)

Bottom Ad [Post Page]