Post Page Advertisement [Top]

Čo by som si poradila, keby som sa mohla teleportovať a vrátiť v čase k svojmu asi 15-ročnému ja? Líčiť som sa začala približne v 15-tich, čo bol rok 2004. Nemala som veľmi prehľad a skúšala som sama na sebe niekoľko rôznych vecí. Asi tým prešla každá z nás :-) Nejako sme sa museli vypracovať =)
ZDROJ

Kozmetiku som neriešila až kým sa mi nezačali prejavovať prvé nedokonalosti na pleti. A tak som začala experimentovať s tými údajne skvelými produktmi z reklám. Clean&Clear, Garnier, Nivea, Oriflame, Avon a iné - to boli vtedy moje používané značky. Samozrejme, sveta a kozmetiky neskúsený človek si myslí, že keď má trošku mastnejšiu pleť a vyrážky, je nutné používať prípravky na mastnú pleť, najlepšie proti akné. A tak som si sústavným používaním týchto prípravkov privodila suchú pleť. Prečo? Lebo som ju nehydratovala!

Rada č. 1: Vždy si pleť hydratuj, špeciálne po použití čistiacich gélov. Aj zmiešaná a mastná pleť potrebuje hydratáciu.

Moja prvá kozmetická taštička obsahovala korektor (zo začiatku som ho volala nesprávne - konektor... :-D), lesk na pery a čiernu ceruzku. Hej, to mi tak celkom stačilo. V tej dobe sme si mysleli, že mať oči orámované čiernou je úplne super, a tak sme rámovali. Zhora aj zdola...  najlepšie hrubo, nech je to poriadne rebelsky výrazné. Toto by som si už teraz neurobila :-)

Rada č. 2: Ak linku, tak najmä na horné viečko k línii mihalníc na zahustenie. Všetko iné oči opticky zmenší. Výrazná linka je prípustná, ale iba do istej miery.

Občas sa mi stalo, že moja odličovacia procedúra bola umyť si tvár vodou, alebo sa mi pár krát stalo, že som jednoducho išla spať neodlíčená. Mladá pleť  to znesie, ale opakovane jej to celkom škodí.
Rada č. 3: Nikdy nechoď spať neodlíčená a odličuj sa prípravkami na to určenými vhodnými pre tvoj typ pleti.

Mejkap ako taký som dlho nepoužívala. Postupne mi pribúdali do kozmetickej taštičky produkty ako riasenka, očné tiene (dodnes si pamätám na moje prvé - boli totálne neznačkové a boli sivo-biele) a púder. No robila som chybu v tom, že som si pred púdrovaním pleť nenakrémovala. 

Rada č. 4: Pred použitím mejkapu či púdru si vždy pleť nakrémuj. Ideálne krémom, ktorý ochráni póry pred absorbciou škodlivín z mejkapu.

A potom som sa čudovala, prečo mám vyrážky.. no, logicky, prečo asi? :-) A to nespomínam chytanie si tváre rukami či iné prehrešky. Kým som si dala pleť po takomto "masakri" dokopy, trošku mi to trvalo a dnes už viem, že tá starostlivosť sa mi vráti a nie je dôležité mať peknú tvár len pod kilom mejkapu, ale aj bez neho.

Rada č. 5: Staraj sa o svoju pleť tak, aby sa ťa neľakali deti od susedov, keď pôjdeš nenalíčená vyniesť smeti.

Niečo podobné som robila aj svojim vlasom. Keďže sa tiež začali viac mastiť, vysušovala som si ich šampónom na mastné vlasy a, samozrejme, nepoužívala som kondicionér, lebo som si myslela, že mi vlasy premastí. Mala som tak na hlave neforemnú slamu, ktorá sa naozaj začala mastiť veľmi často.

Rada č. 6: Šampón a kondicionér by mali byť samozrejmosťou pri umývaní si vlasov. Raz týždenne nejakú masku a vyživovať, aspoň končeky, ale aj celé vlasy, vlasovým olejom. Stačí máličko. Vlasy nebudú mastnejšie, ale zdravšie.

Nesmiem zabudnúť na telo. Telové mlieko či krém? Zbytočnosť. Stačilo umývať sa nejakým sprcháčom. Hej, aj to sa mi časom vypomstilo a začala som sa krémovať, až keď si to moja pokožka pomaly pýtala.

Rada č. 7: Po sprche sa nakrémuj. Aj keď sa ti nechce a nemáš extra suchú pokožku. Ona ti to raz vráti ;-)

Neviem, koľko teenageriek číta tento blog, no baby, určite nezačínajte s mejkapom príliš skoro. Väčšina má pleť takú krásnu, že je obrovská škoda dávať si na ňu mejkap. Stačí riasenka a lesk. A možno vám pomohli aj ostatné rady. 
Tie staršie a skúsenejšie sa určite pobavili (aj ja sa bavím, keď si na to spomeniem, no miestami rázne krútim hlavou). Nikto však učený  neba nespadol a to platí aj vo sfére kozmetiky. Postupne sa vycvičíte aj pomocou rôznych recenzií, návodov a pod. Užite si Silvestra a nezabudnite sa pred spaním odlíčiť! :-P

10 komentárov:

  1. Jo, tak s tou černou tužkou, to jsem byla celá já. Šmarja, radši bych se neviděla. :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja sa s tebou zhodnem asi vo všetkých bodoch :D závidím dnešným dievčatám.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tak, plne s Tebou súhlasím Katka :-) Inak Ja som celkom rada,že mne mama zakazovala sa líčiť,to myslím doslovne,do cca 17tich to bola len Marína krém, lesk a občas maskara :) No a zázračné prostriedky na akože akné som používala ako prevenciu a privodila.si suchú,resp.zmiešanú pokožku...Dnešné baby to majú omnoho ľahšie,ako naša generácia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem za komentáre :-) Súčasné teenage dievčatá to majú aj ľahšie - lebo už vedia, resp. si nájdu návody a pod, ale na druhej strane si myslím, že to majú ťažšie a chtiac-nechtiac sú nútené akoby dospieť skôr, no stále nie sú dospelé aj keď sa tak snažia pôsobiť... jednoducho mám pocit, že dnešné decká riešia veci, ktoré by nemuseli, alebo mohli by s nimi počkať

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pobavila som sa...toto sme robili asi všetky...rada by som vrátiť čas....hlavne ten, keď som si myslela, že obočie sa upravuje žiletkou :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No musím povedať že v niektorých bodoch som sa našla! Clean&clear som do boja nasadila po prvej vyrážke v strachu že ich bude viac! Čierna ceruzka - tak tu musím povedať že som bola celkom rozumná a používala som ju iba na "waterline". Zato lacnou a zlou maskarou som nešetrila a robila mi také akoby mušie nôžky, drolila sa rozmazávala pod oči... ach... a korektor oranžový :D ale čo :) každá si tým musí prejsť! :)

    Another.day.with.Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne tak! :-) A potom spomínať na omyly :-) Keď sú len také vtipné, tak je to ok ;-)

      Odstrániť
  7. krásny článok, musím sa priznať ku všetkým bodom :D Inak mám pocit že móda sa u mladých dievčat od našich mladých čias celkom zmenila, už sa nenosí hrubá očná linka, ale hrubé tmavé obočie :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. celkovo mladé baby dnešnej doby majú asi viac informácií, kozmetika je na inej úrovni a ako si napísala - robia iné kozmetické omyly ;-)

      Odstrániť

Ďakujem Vám za komentáre! :)
Thank you for comments! :)

Bottom Ad [Post Page]